Català | Castellano | English | Francaise


Vivències Xisqueta. Activitats d’estiu amb pastors, ovelles i llana

3 Experiències autèntiques entorn els pastors, les ovelles i la llana Xisqueta (Vall d’Àssua-Pallars Sobirà)

Anem amb els pastors a la muntanya!

Al peu de la muntanya del Montsent (a més de 2.000 metres d’alçada) viuràs una experiència única: veure com els pastors donen sal i fan les cures necessàries a un ramat de més de 5.000 ovelles. Durant un matí formaràs part de la autèntica vida de pastor, gaudint d’un meravellós paisatge i assaborint un esmorzar amb productes locals.

 • DIES: Tots els dissabtes (de juliol a mitjans de setembre)
 • LLOC: Muntanya de Llessui
 • DESCRIPCIÓ tècnica:

8:00 hTrobada a Llessui (davant de la Fonda Andreva). Presentació general de l’activitat. Distribució dels participants en els 4×4 i inici del camí per la pista que ens portarà al peu del Montsent. Durant el trajecte explicarem els elements del paisatge humanitzat que caracteritza la vall d’Àssua i farem parades per gaudir de les espectaculars vistes.

9:00 h – Arribada al punt on trobarem el ramat amb els pastors. Podrem donar sal a les ovelles i després ens asseurem amb els pastors per degustar un autèntic esmorzar amb productes del Pallars

10:00 h – Comença el moment de les cures. Els pastors faran el tancat on posen el  grup d’ovelles que curaran i agafaran amb l’ajuda del ganxo. Explicarem quines són les cures més freqüents i com es realitzen. Podrem interactuar amb els pastors, sempre respectant el seu espai de treball. També descobrirem tot el procés de transformació de la llana, des de que es xolla fins que se’n extreu el fil.

12:00 h – Baixada. Tornarem a pujar als 4×4 i agafarem la pista en direcció al poble de Llessui. La baixada la realitzarem per una altra ruta que passa per les antigues pistes d’esquí i d’aquesta manera farem una ruta circular que ens permetrà conèixer l’altra vessant d’aquesta majestuosa muntanya.

13:00 h – Arribada al poble de Llessui (davant de la Fonda Andreva). Fi de l’activitat.

 • GRUP: mínim 6 persones
 • PREU: 47 euros/adult; 30 euros/infant (de 18 a 6 anys); 15 euros/infant (de 5 a 0 anys – servei de taxi)
 • INCLOU:

– Servei de taxi 4×4

– Esmorzar amb productes locals

– Guiatge


Vols treballar amb una artesana la llana Xisqueta?

Visita el Taller Tèxtil de la Lina, artesana de l’Associació Obrador Xisqueta, ubicat a les Masies de Llaràs, un entorn natural que ens ofereix moltes opcions de recol·lecció de plantes tintòries i una oportunitat única per descobrir aquest racó del Baix Pallars. Us acompanyarà la Lina, artesana  polivalent i un pou de saviesa en diversos camps (tints naturals, teler de baix llis, tricotosa, ganxet, mitja, filar, sabons naturals, etc…). Podreu optar per una d’aquestes dues activitats: l’art de filar, tant amb filosa com amb fus; o bé fer una primera immersió en un món màgic, el dels tints naturals.

*Al taller de la Lina podràs adquirir peces artesanes úniques i fetes amb molt d’amor.

 • DIES: Tots els dilluns (de  juliol a mitjans de setembre)
 • LLOC: Masies de Llaràs (Baix Pallars)
 • DESCRIPCIÓ tècnica:

10:00 hTrobada a les Masies de Llaràs (prop de Peramea – Baix Pallars). Presentació general de l’activitat i immersió al taller tèxtil de la Lina on ens explicarà totes les possibilitats de treballar la llana Xisqueta (filosa, fus, teler, tricotosa,…).

10:30 h – Inici taller. En funció de l’activitat que s’hagi triat (filar o tints naturals), aprendrem les nocions bàsiques i practicarem cada tècnica.

12:30 h – Fi de l’activitat.

 • GRUP: mínim 4 persones, màxim 8 persones
 • PREU: 20 euros/adult

Crea amb la llana xisqueta…

Passa una estona divertida a la caravana xisqueta. T’explicarem tot el procés de la llana, des de que es xolla l’ovella fins que la llana està preparada per ser treballada. Després farem un taller xisqueta on processarem la llana i crearem peces de feltre que després ens endurem a casa.

 • DIES: Tots els dimecres i dijous  (de juliol a mitjans de setembre). *Per a grups de mínim 6 persones es pot realitzar l’activitat altres dies de la setmana amb reserva prèvia.
 • LLOC: Rialp
 • DESCRIPCIÓ tècnica:

17:30 hTrobada a Rialp (Al prat d’en Quim). Presentació general de l’activitat. Us explicarem tot el procés de transformació de la llana (com es renta, carda, fila, etc….) i les seves múltiples aplicacions com a material natural i molt versàtil.

18:00 h – Taller de feltre a la Caravana Xisqueta. La nostra caravana Xisqueta estarà preparada per acollir-vos. Aprendrem l’ancestral art de fer feltre en mol amb llana i crearem les nostres pròpies peces, que després ens endurem a casa

19:30 h – Fi de l’activitat.

 • PREU: 8 euros/participant; infants menors de 3 anys gratuït. Els nens i nenes, fins als 16 anys, cal que vagin acompanyats d’un adult amb un màxim de 2 nens per adult.
 • *Gratuït amb el carnet de súper.

 


Cal reserva prèvia!

Contacte: Associació Obrador Xisqueta 671 649 362
info@xisqueta.cat


Fotografies