Català | Castellano | English | Francaise


Vivències Xisqueta: activitats d’estiu amb pastors, ovelles i llana

vivencies-web

3 Experiències autèntiques entorn els pastors, els ramats i la llana Xisqueta (Vall d’Àssua-Pallars Sobirà)

 

Anem amb els pastors a la muntanya!

Al peu de la muntanya del Montsent de Pallars (a més de 2.000 metres d’alçada) viuràs una experiència única, veure com els pastors donen sal i fan les cures necessàries a un ramat de més de 5.000 ovelles. Durant un matí formaràs part de la autèntica vida de pastor tot gaudint d’un meravellós paisatge i assaborint un esmorzar amb productes locals.

 • DIES: Tots els dissabtes (de l’1 de juliol al 9 de setembre)
 • HORARI: de 8 a 13 hores
 • PUNT de trobada: Llessui (davant Bar Casa Andreva)
 • DESCRIPCIÓ tècnica: Des del poble de Llessui agafarem un 4×4 i enfilarem per la pista que ens portarà al peu del Montsent de Pallars. Durant el camí (1 hora aprox.) explicarem el elements del paisatge que conformen la Vall d’Àssua i farem alguna parada explicativa. Un cop arribem al lloc on hi ha el ramat d’ovelles, tindrem la possibilitat de donar sal a la ovelles i després degustarem, juntament amb els pastors, l’esmorzar amb tot de productes de la zona. Després comença el moment de curar a les ovelles, primer localitzen les ovelles que necessiten ser curades que agafaran amb l’ajuda del ganxo. Explicarem quines són les cures més freqüents i quins elements es fan servir per a realitzar-les. En aquest moment podrem interactuar amb els pastors, sempre respectant el seu espai de treball. Cap a les 12 hores tornarem a agafar la pista direcció el poble de Llessui, de baixada agafarem una altra ruta que passarà per les antigues pistes d’esquí de Llessui, d’aquesta manera gaudirem d’una altra part de la majestuosa muntanya de Llessui.

Com treballa la llana una artesana?

Visita el Taller Tèxtil de la Lina, artesana de l’Associació Obrador Xisqueta, ubicat a les Masies de Llaràs, un entorn meravellós que ens ofereix moltes opcions de recol·lecció de plantes tintòries i una oportunitat única per conèixer aquest racó del Baix Pallars. Coneixeràs a la Lina, artesana  polivalent i un pou de saviesa en diversos camps (tints naturals, teler de baix llis, tricotosa, ganxet, mitja, filar, sabons naturals, etc…). Tindràs la oportunitat d’aprendre el bonic art de filar, tant amb filosa com a fus, així com de fer una primera immersió en el màgic món dels tints naturals.

Al taller de la Lina podràs adquirir peces artesanes úniques i fetes amb molt d’amor.

 • DIES: Tots els dilluns (del juliol al 12 de setembre)
 • HORARI: de 10 a 12 h
 • LLOC: Masies de Llaràs (Baix Pallars)
 • GRUP: mínim 4 persones, màxim 8 persones

Les ovelles Xisquetes i la seua Caravana…

Vine a recollir el ramat i a conèixer tot el procés de la llana, des de que es xolla l’ovella fins que la llana està preparada per ser treballada. La Caravana Xisqueta serà el nostre espai de treball, on crearem les nostres pròpies peces amb feltre que després ens endurem cap a casa. Cap a les 19 hores acompanyarem al Carlos, un jove pastor de Llessui,  a buscar el ramat al prat i el tancarem al corral. Viuràs una experiència única, el retrobament de les mares amb els seus corderets després de passar tot el dia peixent al prat.

 • DIES: Tots els dimarts i dijous (del 4 de juliol al 31 d’agost). Per a grups mínims de 6 adults es pot realitzar l’activitat altres dies de la setmana.
 • DURADA: de 16:30 a 20 hores
 • PUNT de trobada: Llessui (davant Ecomuseu dels Pastors)
 • DESCRIPCIÓ tècnica: A les 16:30 hores ens trobarem a la Caravana Xisqueta, ubicada davant de l’església que hi ha davant l’Ecomuseu dels Pastors. Després de fer l’explicació sobre el procés de tractament de la llana ens posarem mans a la obra i aprendrem la tècnica del feltre en moll. Durant 2 hores aprox. crearem les nostres pròpies peces de feltre. Sobre les 19 hores quedarem amb el Carlos i anirem a buscar el ramat d’unes 30 ovelles als prats pròxims al poble que conduirem cap al corral on hi ha els corders. És una petita excursió on no s’ha de caminar molt.

Cal reserva prèvia!

Contacte: Associació Obrador Xisqueta 973 620 977
info@obradorxisqueta.cat

Participa en el sorteig d’una Vivència Xisqueta per a dues persones a l’estiu del 2017!!!”

Formulari Sorteig Vivència Xisqueta


Fotografies