Sostenibilitat

12072767_10205198894641849_9085910121412931486_n

El projecte integral Xisqueta

Xisqueta és la marca que representa el projecte de dinamització local que realitzem al Pirineu Català des de l’associació Obrador Xisqueta.

Treballem la recuperació de l’ofici artesà a través de la posada en valor de la llana d’ovella de raça Xisqueta i Merino de la península.

Per això donem suport als pastors i les pastores que protegeixen aquesta raça i hem creat un col·lectiu d’artesanes que transformen la seva llana. La nostra missió es centra en mantenir vius els sabers ancestrals i adaptar-los a la nostra contemporaneïtat, tot això sota la direcció de la dissenyadora Marina Mercieux. El disseny revifa tècniques d’artesania i explora el potencial de la llana.


llana

La Llana

Un recurs local

Cada peça i producte Xisqueta estan vinculats a un oficio singular, un territori natural bellíssim, una matèria prima recuperada que havia quedat oblidada i un teixit artesà local, amb talent i amb ganes de treballar amb el que genera la mateixa terra a on vivim, és una qüestió de sentit comú. Què millor que aprofitar els recursos propis, transformant-los localment i fomentant una venda directa d’un producte propi del teu país? D’aquesta manera és com des Xisqueta vam aconseguir tancar el cicle.


pastors

Els pastors

Oficis vius

Cada any comprem la llana sota criteris de preu just als pastors i pastores de la Vall d`Ássua. des del inici hem comprat més de 60 tones de llana de 25 ramats amb la qual es hem realitzat diferents processos de transformació i orientació productiva: tèxtil, interiorisme, matèria primera per a artesans i aïllant per a la construcció.

Vols conèixer els pastors que participen en el projecte?


artesanes

Les artesanes

Produccions del territori

Hem format un teixit artesanal amb diferents persones de les valls de la comarca del Pallars Sobirà. Aquestes han conformat l’equip de treball del projecte i elaboren una part molt important dels productes de cada col·lecció realitzant un producte de molta qualitat i únic. Treballen amb diferents tècniques: feltre, ganxet, teler, tricotosa i agulles de teixir. En moltes de les peces s’aplica el color a través de tints naturals procedents de plantes i / o insectes.

Vols conèixer les artesanes que participen en el projecte?


marinemercieux-web

El disseny

Marine Mercieux
Dissenyadora de la Col·lecció Xisqueta 2014, 2015 i 2016

“Cadascú pot ser actor del canvi. La meva eina, en el meu cas, és el disseny. Aquest dóna sentit als meus ulls, si ens permet replantejar nous paradigmes que aviven la nostra època: com tornar a donar sentit a les produccions, amb respecte cap a les persones i cap a la terra. És el que acostumem anomenar, al capdavall, desenvolupament local.

Es tracta de responsabilitat social i mediambiental per dir-ho amb claredat però més que res és un camí apassionant! Es tracta d’empoderar sabers, oficis i tècniques, de formar col·lectius i avançar cooperant.

És un terreny de trobada fantàstic on repetim la història de la creació quan ja tot existeix. Però ho fem amb molt de gust perquè ens anima a avançar. A través de l’artesania, més que res, mantenim vius pilars sencers de cultura que vinculen les persones amb el seu entorn.

Això és el vull transmetre i obrir nous camps per compartir i somiar!”

www.marinemercieux.com