L’ovella i la llana
L’ovella Xisqueta
Fa uns 5.000 anys hi havia la Península Ibèrica la primitiva ovella domèstica, ovis aries ibericus, de la qual en derivaran, al llarg dels segles, algunes de les races que hi ha actualment, entre elles la Xisqueta.
Menuda, robusta, amb un cap petit i sense banyes. Amb taques negres als ulls (ullerada), les orelles, el morro i a l’extrem les potes.
La Xisqueta és una raça autòctona catalana, extremadament sòbria que sobreviu en ambients de gran duresa com el pirinenc.
Des de mitjans del segle XX, aquesta raça ha sofert una progressiva i important disminució censal, que s’ha vist unida a una reducció de la seva zona de distribució. Per això, l’any 1995 la raça Xisqueta va ser catalogada com a raça en perill d’extinció (RD 3322, BOE, núm. 33, 1995), creant-se l’any següent, 1996, l’agrupació dels seus criadors.
Poc a poc s’ha anat recuperant el cens de l’any 1995 sortint fa pocs anys de l’extinció. Actualment està declarada de protecció especial.
CARACTERÍSTIQUES DE LA LLANA
1. La llana Xisqueta, llana entrefina. Parlem de micres…
2. Propietats terapèutiques i/o medicinals
3. Pica la llana Xisqueta?!
4. Contacte de la llana amb la pell (al·lèrgies i sensibilitats)
5. Llana protectora: aïllant pel cos i la casa
6. Diferències entre la llana natural i la llana sintètica
La llana Xisqueta, llana entrefina. Parlem de micres…
La llana Xisqueta té una finor mitja de les fibres de 28 micres . I què vol dir exactament això?!
Parlem amb els experts: Daniel Palet, Centre d’Innovació Tecnològica CTF. Universitat Politècnica de Catalunya
“La finor de les fibres és la mesura en micres (1 micra es una mil·lèsima de mil·límetre) del diàmetre de les fibres. El resultat és la mitja aritmètica d’un conjunt de 300 o 400 fibres mesurades i establir després un càlcul estadístic per establir-ne el micratge definitiu.
Quan més alt és el valor mig vol dir que les fibres son mes gruixudes. Hi han llanes merines d’Austràlia de 16 micres: les mes fines del món. Les llanes de la península van de 22/23 micres (Merino País, tipus 2) fins a les 36 micres els tipus mes “bastos”.
La finor de les fibres és un dels paràmetres que defineixen (entre altres) el preu de les llanes (més fines = més cares) i és molt important per la filabilitat o capacitat de filatura. Amb llanes mes fines es poden obtenir fils mes fins”
Propietats terapèutiques i/o medicinals
Hi ha estudis que recullen que la llana, com a fibra natural, té propietats medicinals. El greix que conté activa les propietats auto curatives del cos, sempre i quan aquesta estigui en contacte directe amb la pell. La llana està només rentada amb aigua, això la fa rica en lanolina (el greix natural de la llana)
La llana es pot aplicar a zones afectades en casos de malestar muscular, també en mal d’oïda, úlceres a les cames, irritacions.
En quan a les aplicacions directament amb contacte amb la pell, la llana embolicant el pit o bé l’esquena ajuda a millorar els processos de bronquitis; així com en el cas de la panxa, a alleugerir els còlics.
I anant més enllà, fins i tot la llana és també un transmissor emocional. Aquí, feu les vostres interpretacions. Però és bonic, no?!
Pica la llana Xisqueta?!
La llana xisqueta és una llana entrefina i conté pèl. Això pot fer que ens alguns casos, segons la sensibilitat de la pell, faci sensació de picor i/o pugui molestar. Si en teniu dubtes us recomanem que ens demaneu una mostra per a poder-ho comprovar directament a la pell.
Contacte de la llana amb la pell (al·lèrgies i sensibilitats)
Al·lèrgies
La majoria d’experts mèdics, si bé no descarten la incomoditat causada per la sensibilitat de llana, diuen que les al·lèrgies a la llana són poc freqüents. Una persona amb al·lèrgies a la llana té una reacció al·lèrgica, igual que una persona amb una al·lèrgia als gats o al pol·len.
L’efecte secundari més comú d’al·lèrgia a la llana és una erupció a la cara, als braços i a les mans. Aquesta erupció pot ocórrer immediatament després del contacte amb la llana o pot prendre un parell de dies perquè el granellada aparegui.
Sensibilitat a la llana
El que és molt més comú que l’al·lèrgia a la llana són les persones amb pell sensible que se senten incòmodes usant llana. Sobretot de fibra gruixuda. La seva pell es pot irritar. Però no tenen una veritable reacció al·lèrgica.
Llana protectora: aïllant pel cos i la casa
La llana és un aïllament natural. Protegeix del fred com una capa protectora. Aquest és el sistema que justament protegeix tan a les ovelles.
La llana escalfa a l’hivern i es fresca a l’estiu. Les seves propietats aïllants faran que conservem la nostra escalfor corporal. També és capaç d’absorbir l’humitat de l’aire per generar calor.
Aquestes mateixes propietats aïllants són aplicables en l’estructura de la nostra casa. En aquest sentit la llana d’ovella és un dels aïllaments que compleixen millor els criteris de conductivitat tèrmica, resistència tèrmica, resistència al foc i la que té menys impacte ambiental alhora de produir-se com a material.
Diferències entre la llana natural i la llana sintètica
Les fibres sintètiques potser són un xic més lleugeres, però en contacte amb la pell és tornen humides, fan olor molt ràpidament i són altament inflamables.
En el cas de la nostra llana, les fibres són gruixudes i per tant escalfen. Són llanes que tenen presència en el nostre cos a causa de la seva consistència i pes. Les fibres naturals són de fàcil manteniment, transpirables i sense olor quan s’embruta.
Alhora les fibres naturals són renovables i biodegradables. El seu procés de producció és molt senzil! Tens un ramat d’ovelles, l’alimentes amb pastures d’alta muntanya i els hi dones aigua cristal·lina. Un procés molt diferent que la producció de fibres de síntesis química, no us sembla?