Le projet Xisqueta

12072767_10205198894641849_9085910121412931486_n

Le projet global Xisqueta

Xisqueta és la marca que representa el projecte de dinamització local que realitzem al Pirineu Català des de l’associació Obrador Xisqueta.

Treballem la recuperació de l’ofici artesà a través de la posada en valor de la llana d’ovella de raça Xisqueta i Merino de la península.

Per això donem suport als pastors i les pastores que protegeixen aquesta raça i hem creat un col·lectiu d’artesanes que transformen la seva llana. La nostra missió es centra en mantenir vius els sabers ancestrals i adaptar-los a la nostra contemporaneïtat, tot això sota la direcció de la dissenyadora Marina Mercieux. El disseny revifa tècniques d’artesania i explora el potencial de la llana.


llana

La Llana

Un recurs local

Cada peça i producte Xisqueta estan vinculats a un oficio singular, un territori natural bellíssim, una matèria prima recuperada que havia quedat oblidada i un teixit artesà local, amb talent i amb ganes de treballar amb el que genera la mateixa terra a on vivim, és una qüestió de sentit comú. Què millor que aprofitar els recursos propis, transformant-los localment i fomentant una venda directa d’un producte propi del teu país? D’aquesta manera és com des Xisqueta vam aconseguir tancar el cicle.


pastors

Els pastors

Oficis vius

Cada any comprem la llana sota criteris de preu just als pastors i pastores de la Vall d`Ássua. des del inici hem comprat més de 60 tones de llana de 25 ramats amb la qual es hem realitzat diferents processos de transformació i orientació productiva: tèxtil, interiorisme, matèria primera per a artesans i aïllant per a la construcció.

Vous voulez connaître les pasteurs impliqués dans le projet?


artesanes

Le métier

Territoire de production

Nous avons formé une embarcation de tissu avec des personnes différentes dans les vallées de la région culd. Ceux-ci ont façonné l'équipe du projet et de produire une partie importante des produits de chaque collection fabrication d'un produit de haute qualité et unique. Ils travaillent avec des techniques différentes: le feutrage, crochet, tissage, tricotage et aiguilles à tricoter. Dans de nombreuses régions appliquer de la couleur grâce à des colorants naturels à partir de plantes et / ou des insectes.

Vous voulez connaître le métier impliqué dans le projet?


marinemercieux-web

La conception

Marine Mercieux
Designer Collection Xisqueta 2014, en 2015 et 2016

“Cadascú pot ser actor del canvi. La meva eina, en el meu cas, és el disseny. Aquest dóna sentit als meus ulls, si ens permet replantejar nous paradigmes que aviven la nostra època: com tornar a donar sentit a les produccions, amb respecte cap a les persones i cap a la terra. És el que acostumem anomenar, al capdavall, desenvolupament local.

C'est ce que l'on a coutume de nommer: développement local. Il s'agit de responsabilité sociale et environnementale . En d'autre mots, c'est surtout un chemin passionnant ! Cela revient à reconquérir les savoirs, métiers et techniques, de former des collectifs solidaires et pérennes et d'avancer en coopérant!

C'est un terrain de rencontre fantastique où nous répétons l'histoire de la création alors que tout existe déjà : mais nous le faisons avec enthousiasme car c'est ce qui nous anime à avancer. A travers de l'artisanat, nous maintenons vivants de piliers entiers de cultures que relient les hommes à leur environnement.

Això és el vull transmetre i obrir nous camps per compartir i somiar!”

www.marinemercieux.com