Sobre Xisqueta

La marca comercial Xisqueta és el resultat d’un projecte de dinamització local portat a terme per l’associació Obrador Xisqueta.

Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu). Naixem al 2009 amb l’objectiu de pagar un preu just la llana d’ovelles de raça Xisqueta d’un seguit de pastors i pastores que encara conserven aquesta raça. Per aconseguir-ho volem fer cicle tancat i això vol dir: comprar, transformar i fer una venda directa de productes fets amb 100% pura llana verge. Aquest és un cicle llarg. Vol dir comprar la llana Xisqueta dels ramats de pastors i pastores del Pirineu; vol dir preparar-la per a ser utilitzada com a fil, napa o floca; vol dir formar un teixit artesà local que treballi la llana amb una bona tècnica, fent un producte de molta qualitat i amb un disseny treballat; i finalment, vol dir crear una marca, una col·lecció i preparar una campanya comercial per a donar a conèixer tot el que hi ha al darrera. Treballem per assolir que els diferents esglaons d’aquesta llarga cadena es coneguin.

Cada peça i producte Xisqueta estan vinculats a tot el que tenen al darrera: un ofici secular, un territori natural bellíssim, una matèria prima recuperada que havia estat oblidada i substituïda en les darreres dècades i per últim, un teixit artesà local, amb talent i amb ganes de treballar amb allò que genera la mateixa terra on un viu. Al final és una qüestió de sentit comú! Què res millor que aprofitar els recursos propis, transformar-los localment i fomentar una venda directa d’un producte excel·lent en el teu propi país?! Pretenem que la compra d’un producte no es deslligui de tots aquests factors socials que fan que finalment tinguem aquesta peça a les nostres mans. I així, d’aquesta manera és com aconseguim tancar el cicle: adquirint la llana, transformant-la de la mà d’aquests artesans i venent-la des del mateix territori…

Som 100% 100% artesanos locales.

Queremos fomentar una compra consciente donde el consumidor sea co-responsable del desarrollo del territorio, de la generación de una economía de pequeña escala, sostenible, amable y todo ello generando una riqueza social y económica surgida de lo que ya tenemos. La lana Xisqueta es Oficio Singular de Cataluña desde el año 2010. Experimentamos con la lana a través del trabajo artesano y la mirada contemporánea de jóvenes diseñadores, en esta colección 2014 hemos podido disfrutar de la diseñadora Marine Marcieux. Fruto de esta colaboración entre los diseñadores y las artesanas de Obrador Xisqueta se crea la colección de objetos Xisqueta ©.


Obrador Xisqueta. Lana y desarrollo local / Lana y desarrollo local desde obradorxisqueta en Vimeo.

Acerca de Obrador Xisqueta a: www.xisqueta.cat